Przepis na zupę „Rosół z kluseczkami”


Przepis na zupę jest bardzo prosty. Mięso i pory pokroić w kostkę, marchew zaś-w talarki(lub zetrzeć grubo na tarce).Mięso i warzywa włożyć do zimnej wody(3l), dodać lekko roztrzepane białko i gotować ok. 90 min. na małym ogniu. Ugotowany rosół przecedzić przez gęste sito.



Kluseczki przyrządzić w następujący sposób:żółtka rozbić z mlekiem, dodać sól i przesianą mąkę. Po 15 min. dodać białka ubite na sztywną pianę. Usmażyć naleśniki. Usmażone pokrajać w paseczki, wrzucić do rosołu, chwilę pogotować; tuż przed podaniem posypać drobno pokrajanym szczypiorkiem.

składniki:
  • 1000g chudej wołowiny
  • 100g marchwi
  • 100g porów(część biała)
  • białko
  • sól




naleśniki:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100g mąki
  • 3/4szklanki mleka
  • olej lub masło
  • pęczek szczypiorku