Przepis na zupę jest bardzo prosty. Mięso i pory pokroić w kostkę, marchew zaś-w talarki(lub zetrzeć grubo na tarce).Mięso i warzywa włożyć do zimnej wody(3l), dodać lekko roztrzepane białko i gotować ok. 90 min. na małym ogniu. Ugotowany rosół przecedzić przez gęste sito.
Kluseczki przyrządzić w następujący sposób:żółtka rozbić z mlekiem, dodać sól i przesianą mąkę. Po 15 min. dodać białka ubite na sztywną pianę. Usmażyć naleśniki. Usmażone pokrajać w paseczki, wrzucić do rosołu, chwilę pogotować; tuż przed podaniem posypać drobno pokrajanym szczypiorkiem.
składniki:
- 1000g chudej wołowiny
- 100g marchwi
- 100g porów(część biała)
- białko
- sól
naleśniki:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100g mąki
- 3/4szklanki mleka
- olej lub masło
- pęczek szczypiorku