skip to main |
skip to sidebar
Rewelacyjny przepis na zupę. Fasolę namoczyć na co najmniej 6 godz. w małej ilości przegotowanej wody. Twarde warzywa pokrajać w kostkę lub zetrzeć na tarce pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki. Pokrajaną cebulę i czosnek udusić w gorącym tłuszczu. Jarzyny zalać wodą(1,5l) dodać sól, pieprz i listek laurowy, gotować 90 min. W połowie gotowania dodać pokrajane w kostkę ziemniaki. Na 15 min. przed końcem gotowania dodać makaron, Tuż przed podaniem posypać bazylią. Jako dodatek stosować żółty ser- do posypania zupy na talerzu.
składniki:
- pół szklanki białej drobnej fasoli
- ząbek czosnku
- duża cebula
- 2 łyżeczki tłuszczu(olej, masło)
- 2-3 marchewki
- ćwierć małej główki białej kapusty
- ćwierć małego kalafiora
- kilka liści szpinaku
- 2-3 pomidory
- 2 ziemniaki
- 200g drobnego makaronu
- sól
- pieprz
- listek laurowy
- szczypta suszonej bazylii
- 50g tartego sera