Przepis na zupę jarzynową „Minestrone”

Rewelacyjny przepis na zupę. Fasolę namoczyć na co najmniej 6 godz. w małej ilości przegotowanej wody. Twarde warzywa pokrajać w kostkę lub zetrzeć na tarce pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki. Pokrajaną cebulę i czosnek udusić w gorącym tłuszczu. Jarzyny zalać wodą(1,5l) dodać sól, pieprz i listek laurowy, gotować 90 min. W połowie gotowania dodać pokrajane w kostkę ziemniaki. Na 15 min. przed końcem gotowania dodać makaron, Tuż przed podaniem posypać bazylią. Jako dodatek stosować żółty ser- do posypania zupy na talerzu.


składniki: 

  • pół szklanki białej drobnej fasoli
  • ząbek czosnku
  • duża cebula
  • 2 łyżeczki tłuszczu(olej, masło)
  • 2-3 marchewki
  • ćwierć małej główki białej kapusty
  • ćwierć małego kalafiora
  • kilka liści szpinaku
  • 2-3 pomidory
  • 2 ziemniaki
  • 200g drobnego makaronu
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • szczypta suszonej bazylii
  • 50g tartego sera